En hondjävuls liv och lustar av Fay Weldon

Ruth lever som hemmafru någon gång vid 70-80-talet, tillsammans med sin make och två barn. När maken Bobbo förkunnar sin affär med den rike och populära författarinnan Mary Fisher briserar allt inom Ruth- men långsamt och stadigt växande i det tysta. Ruth förvandlas till en hondjävul, någon som inte skyr några som helst medel för att få igenom den hämnd hon kräver. Hon lämnar allt ifrån sitt tidigare liv bakom sig (däribland barnen, huset och djuren) för att istället helt viga sitt liv åt hämnduppdraget och det nya jaget.

Det här är en nyutgåva av klassikern ifrån 80-talet, som här fått sig ett nytt omslag och ett tillagt förord av Unni Drouge. För mig var boken en helt ny bekantskap- jag har varken läst den tidigare utgåvan eller sett filmen med samma namn. I början är handlingen ganska väntad, Ruth känner sig bedragen, utan värde för sin man och är nästan manisk i sina tankar om den andre kvinnans liv och vad hon kan tänkas ägna sig åt för tillfället. Men så plötsligt vänder allting när Ruth ger sig iväg på sitt hämnduppdrag, det blir många skiftande miljöer, nya karaktärer introduceras och olika livssituationer skildras boken igenom (alla med någon form av feministisk koppling).

Det är efter vändningen som En hondjävuls liv och lustar börjar kännas utstickande och speciell. Det ena oväntade efter det andra händer och ingenting känns längre förutsägbart, vilket skapade en slags spänning och förväntan över vad Ruths nästa galna steg skulle bli. Jag gillade egentligen inte någon av karaktärerna (inte ens Ruth), men trots att jag inte helt alla gånger höll på henne fick jag ändå en slags tillfredsställande känsla när hon fick igenom sina hämnder. Egentligen är det här inte alls min typ av bok och jag hade nog ogillat den helt på grund av karaktärerna, vissa tvivelaktiga budskap (som att göra om sig med skönhetsoperationer) och den dominerande egoismen som ger en rätt dålig stämning boken igenom. Men det är ändå något med den som får mig att trots allt gilla historien, det är intressant att läsa om livsödena och som sagt är Ruths påhitt överraskande och fick mig att hela tiden vilja läsa vidare.

♥ ♥

Antal sidor: 290
Utgivningsår: 2011
Originalets titel: The Life and Loves of a She-Devil

Kommentarer

Tyck till!:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback